Οι ΗΠΑ μεταφέρουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην αυλή της Ρωσίας – Αυστηρή προειδοποίηση της Μόσχας: «Υπονομεύετε τη σταθερότητα»

Απόβαση αμερικανικών αρμάτων μάχης και βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού στη Γερμανία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες. Τα αμερικανικά άρματα μάχης και ο εξοπλισμός θα περάσει από τη Γερμανία και τη Πολωνία με κατεύθυνση την Εσθονία,τη Λετονία,τη Λιθουανία και τη Ρουμανία για να ενταχθεί στις δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση Atlantic Resolve.

Στα συγκεκριμένα κράτη αναμένεται να αναπτυχθούν 3.300 στρατιώτες και 2.500 οχήματα και οπλικά συστήματα, μεταξύ των οπίων στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται 87 άρματα μάχης Abrams και 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Paladin.

Αφορμή για την αυξημένη αυτή στρατιωτική παρουσία της Δύσης στην ανατολική Ευρώπη στάθηκε η κρίση στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα στη περιοχή και να εκμηδενίσει τυχόν συναισθήματα ανασφάλειας των συμμάχων και των εταίρων του, προέβη στην αποστολή στρατευμάτων στα εδάφη του πρώην συμφώνου της Βαρσοβίας.

Απέναντι σε αυτή την συσσώρευση των συμμαχικών στρατευμάτων στην αυλή της η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την έντονη αντίθεση της, λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και θα οδηγήσουν σε νέες εντάσεις.



Η επιχείρηση Atlantic Resolve αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και στα κράτη της Βαλτικής μετά την έκρηξη της ουκρανικής κρίσης το 2014, με τις δυτικές χώρες να χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις υποθέσεις της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ευρώπη, ξεκίνησε να αναπτύσσει τα βαριά στρατιωτικά οπλικά συστήματα και οχήματά της σε στρατηγικές τοποθεσίες στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική, ως μέρος της επιχείρησης Atlantic Resolve. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη αυτή ως μια «άσκηση μεγάλης κλίμακας που αποσκοπεί στην τόνωση των δεξιοτήτων διοικητικής μέριμνας που θα χρειαστούν σε περίπτωση πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Η επιχείρηση Operation Atlantic Resolve, εγκαινιάστηκε για να αυξήσει την στρατιωτική συγκέντρωση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής, εν μέσω της συνεχώς αυξανόμενης ουκρανικής κρίσης, με τις δυτικές χώρες να χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις ουκρανικές υποθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πώς πέρυσι ένα μέρος της πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια