Casus belli για την Β. Κορέα ο ναυτικός αποκλεισμός: «Ο Ντ. Τραμπ μας οδηγεί σε πυρηνικό πόλεμο!» | Βίντεο

Έτοιμη να «πατήσει το κουμπί» φέρεται να είναι η Βόρεια Κορέα καθώς προσπαθεί να ανατρέψει το status quo στην Κορεατική Χερσόνησο και να θέσει εν αμφιβόλω την παγκόσμια ειρήνη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ότι μετά την τελευταία δοκιμή των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων από την Βόρεια Κορέα είναι δικαίωμα των ΗΠΑ να ζητήσουν την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού της χώρας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, ο αποκλεισμός των λιμανιών θα σημάνει την έναρξη του πολέμου, καθώς «θα είναι μία πράξη πολέμου και θα αντιδράσουμε με ανελέητα μέτρα προστασίας, όπως κατ' επανάληψη έχουμε δηλώσει».

Η πρόταση για ναυτικό αποκλεισμό της Βόρειας Κορέας έχει εκφραστεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ως ένα μέσο πίεσης στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, προκειμένου να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο ναυτικός αποκλεισμός έχει «πέσει στο τραπέζι» της συζήτησης και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συναντώντας την αντίδραση τόσο της Ρωσίας, όσο και της Κίνας.

Η Βόρεια Κορέα απάντησε μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της χώρας. «Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο και μεγάλο βήμα προς έναν πυρηνικό πόλεμο ζητώντας το ναυτικό αποκλεισμό της χώρας μας», τονίζεται σε ανακοίνωση που μετέδωσε το KCNA.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η Βόρεια Κορέα θα κάνει χρήση μέτρων αυτοπροστασίας χωρίς έλεος εναντίον σε έναν αποκλεισμό αφού κάτι τέτοιο θα το θεωρήσει casus belli.

«Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας πιστεύει ότι η επιβολή ναυτικού αποκλεισμού είναι παράνομη παραβίαση της κυριαρχίας της και της αξιοπρέπειάς της», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.






* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια