Μελέτη-σοκ: Θα «πνίξει» τον πλανήτη η Αρκτική!

Οι πάγοι λιώνουν γρήγορα και η περιοχή θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από όσο υπολόγιζαν οι επιστήμονες


Από την Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Την ώρα που οι ΗΠΑ εμμένουν στην απόφαση αποχώρησής τους από τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, οι επιστήμονες που συντάσσουν κάθε χρόνο την έκθεση της National Oceanic and Atmospheric Administration (ΝΟΑΑ) κρούουν -και πάλι- τον κώδωνα του κινδύνου.

Αυτή τη φορά οι ερευνητές εστιάζουν στην Αρκτική, όπου νέα μελέτη δείχνει ότι το μόνιμα παγωμένο έδαφος της (permafrost) αποψύχεται με τους ταχύτερους ρυθμούς που καταγράφηκαν ποτέ, ενώ το θαλασσινό νερό θερμαίνεται και οι θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν ταχύτερα απ’ ό,τι τα τελευταία 1.500 χρόνια! Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αμερικανικής κρατικής υπηρεσίας, η Αρκτική θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης, με αποτέλεσμα η αύξηση αυτή να έχει ήδη φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα!

Η αποκάλυψη

«Η Αρκτική διέρχεται την πιο μεταβατική περίοδό της στην ανθρώπινη ιστορία και χρειαζόμαστε καλύτερες παρατηρήσεις για να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε πώς αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις ζωές όλων, όχι μόνον των ανθρώπων στον Βορρά» δήλωσε αναφερόμενος στο θέμα ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος για την Αρκτική της ΝΟΑΑ Τζέρεμι Μάθις, ο οποίος πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η Αρκτική λειτουργούσε πάντα ως ψυγείο για τον πλανήτη, αλλά αφήσαμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου»! Η έκθεση της ΝΟΑΑ στέκεται σε ορισμένα ανησυχητικά ευρήματα, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, η μείωση των θαλάσσιων πάγων και η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών πάνω από τον μέσο όρο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας τον Αύγουστο ήταν κατά 13 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο, στις θάλασσες του Μπάρεντς και του Τσούκτσι.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια