Ανεξαρτησία… μεγάλος πόλεμος μετά το κουρδικό δημοψήφισμα;

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Σε μετωπική σύγκρουση με όλους επιλέγει να πάει η κυβέρνηση της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG: Kurdish Regional Government), καθώς οι εξελίξεις και οι απειλές προς τους Κούρδους από κάθε κατεύθυνση, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ενώ μέχρι στιγμής δηλωνόταν ότι το βέβαιο «ΝΑΙ» στο ερώτημα της ανεξαρτησίας από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης θα αποτελούσε διαπραγματευτικό χαρτί για τους Κούρδους, πλέον δηλώνουν «λη τώρα ή ποτέ» και βαδίζουν γενναία προς την ανεξαρτησία.

Δε γνωρίζει κανείς εάν και τι είδους εγγυήσεις έχουν λάβει από τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς, τις μοναδικές πλευρές που παραμένουν στο πλευρό τους, με τους πρώτους μάλιστα να έχουν επιδιώξει να τους αποτρέψουν και να ακυρώσουν το δημοψήφισμα, φοβούμενοι μεγάλη περιφερειακή αναταραχή. Ο Μπαρζανί βέβαια τους θύμισε τον ρόλο και τις θυσίες των Κούρδων στη μάχη κατά του ISIS και πως οι Κούρδοι πλέον βλέπουν μόνο στην ανεξαρτησία το μέλλον τους.

Τα λόγια που εκστομίστηκαν τις τελευταίες ώρες είναι πολύ βαριά. Ο Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, αποκάλεσε τη «συνεργασία» με το Ιράκ που προέκυψε από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν ως «αποτυχημένη» και κατηγόρησε τη χώρα ότι έχει μετατραπεί σε «θεοκρατικό και φανατικό κράτος», όχι τη Δημοκρατία που ονειρεύονταν μετά το 2003 που ανατράπηκε το πρόσωπο που είχε ρίξει στους Κούρδους χημικά…

Επιδίωξη της κουρδικής ηγεσίας με τα λόγια αυτά, είναι να ερεθίσει τα αντανακλαστικά τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Ιερουσαλήμ, καθώς επί της ουσίας εμφανίζει το Ιράκ όχι απλά ως ένα «αποτυχημένο κράτος» (failed state), αλά και ως ένα κράτος που λόγω της επικράτησης των σιιτών, βαδίζει ολοταχώς στη μετατροπή του σε ένα κράτος καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Ουσιαστικά τους διαβιβάζει το μήνυμα αφενός ότι ήρθε η ώρα για να αποδείξουν όσα τους έλεγαν στο παρασκήνιο, αλλά και να τους προειδοποιήσει ότι όλη η περιοχή κινδυνεύει να εξελιχθεί με τρόπο που αντιπροσωπεύει το σενάριο-εφιάλτη και για τις ΗΠΑ και για το Ισραήλ, ενώ η μάχη για την ανεξαρτησία του Ιράκ θα αποτελέσει καθοριστική εξέλιξη για όσα θα συμβούν στη συνέχεια.

Όταν μάλιστα ο Μπαρζανί ανέφερε ότι θα συζητήσει στη συνέχεια με την κυβέρνηση της Βαγδάτης για το ειρηνικό διαζύγιο, έκανε λόγο για «σιιτική κυβέρνηση», μια κυβέρνηση δηλαδή που δεν εκπροσωπεί ούτε τους σουνίτες, ούτε τους Κούρδους.

Άγνωστο παραμένει εάν θα αυτό συνιστά έμμεσο κάλεσμα και στους σουνίτες του Ιράκ να εξεγερθούν εναντίον της «σιιτικής δικτατορίας» και να ακολουθήσουν τους Κούρδους, με αποτέλεσμα να μπει επισήμως η ταφόπλακα στο Ιράκ όπως το ξέραμε και να ξεκινήσει δυναμικά μια διαδικασία αλλαγής συνόρων στη Μέση Ανατολή.

Σε μια προσπάθεια βέβαια να κατευνάσει τις ανησυχίες για την προοπτική γενικευμένης αποσταθεροποίησης, προφανώς μέσω της αύξησης των φυγόκεντρων τάσεων στη Συρία, την Τουρκία και το Ιράν, χώρες που φιλοξενούν κουρδικούς πληθυσμούς σε περιοχές που γειτνιάζουν με το Βόρειο Ιράκ, ο Μπαρζανί δήλωσε ότι θα σεβαστεί τα διεθνή σύνορα και θα επιδιώξει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες με τις οποίες θα συνορεύει το κουρδικό κράτος. Ποιος ακούει όμως τώρα…

Κανείς όμως δεν δείχνει διατεθειμένος να τον ακούσει και αναμένεται να φανεί εάν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί μια νέα πολεμική αναμέτρηση η οποία θα εμπλέξει για μια ακόμη φορά στην Ιστορία του έναν αδικημένο λαό, με πληθυσμό μεγαλύτερο των 30 εκατομμυρίων ψυχών, στον οποίο οι γεωστρατηγικές ισορροπίες του έχουν αρνηθεί να αποκτήσει τη δική του χώρα.

Η κυβέρνηση του Ιράκ σκλήρυνε πολύ τη στάση της και ζήτησε από την KRG να επιστρέψει τον έλεγχο των αεροδρομίων και των συνοριακών διαβάσεων εν όψει του σημερινού δημοψηφίσματος.

Κινήσεις εντυπωσιασμού, αν και η πιθανότητα να συνοδευθούν από στρατιωτικά μέτρα είναι πολύ αυξημένη. Τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει η δέσμευσή του σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω τηλεόρασης, ότι θα ληφθούν όλα τα «αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ενότητας της χώρας»;

Παράλληλα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός ζήτησε από όλες τις χώρες του κόσμου να σταματήσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο από τους Κούρδους και να συνεννοούνται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης. Η εξαγωγή του αγαθού είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τους Κούρδους,. Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι θα κλείσουν τα σύνορα με τους Κούρδους να απαντούν ότι θα πληγούν και οι ίδιοι και θα απολέσουν σοβαρά έσοδα.

Η τουρκική ηγεσία συνομίλησε με την ιρανική για το κουρδικό δημοψήφισμα, με τους Ερντογάν και Ρουχανί να ανησυχούν για πρόκληση χάους στην περιοχή, ένα χάος το οποίο όμως οι ίδιοι με τη στρατιωτική επέμβαση των δυνάμεών τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην περιοχή γράφεται Ιστορία…



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια