Αμερικανορωσικά σχέδια για διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη

Συμφωνία με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη υπέγραψαν η ρωσική διαστημική υπηρεσία (Roscosmos) και η NASA, στο πλαίσιο του προγράμματος Deep Space Gateway- σε μια εξέλιξη που προκαλεί εντύπωση δεδομένων των κακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια,
λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, στη Συρία και των φημολογιών περί ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

«Συμφωνήσαμε να μπούμε στο πρόγραμμα για την κατασκευή ενός νέου, διεθνούς διαστημικού σταθμού Deep Space Gateway σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη» είπε ο επικεφαλής της Roscosmos, Ίγκορ Κομάροφ, όπως ανέφερε το Russia Today, επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax.

Ο Κομάροφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του International Astronautical Congress, στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας είπε πως το πρώτο στάδιο του προγράμματος θα περιλαμβάνει την κατασκευή του τροχιακού τμήματος του σταθμού, προσθέτοντας πως οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιό του θα χρησιμοποιηθούν αργότερα στην επιφάνεια της Σελήνης και ενδεχομένως στον Άρη. Επίσης, ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για να μπουν και άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της NASA, η συμφωνία που υπεγράφη με τη Roscosmos αντικατοπτρίζει το «κοινό όραμα που μοιράζονται οι δύο υπηρεσίες».

«Και οι δύο υπηρεσίες, καθώς και άλλοι εταίροι στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, βλέπουν το Gateway ως ένα στρατηγικό τμήμα της αρχιτεκτονικής επανδρωμένης εξερεύνησης του διαστήματος» σημειώνεται σχετικά- υπογραμμίζοντας πως το Deep Space Gateway είναι ακόμα σε στάδιο concept.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της NASA, η ιδέα του Deep Space Gateway είναι η δημιουργία ενός «επανδρωμένου διαστημολιμένα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη...που θα λειτουργούσε ως πύλη προς το βαθύ διάστημα και την επιφάνεια της σελήνης».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια