«Σπιράλ θανάτου» χωρίς τέλος

Η θερινή ραστώνη και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι λογικό να περιορίζουν το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις και τις διεργασίες στο οικονομικό γίγνεσθαι, οι οποίες, όπως φαίνεται, έχουν τον δικό τους σταθερό ρυθμό.

Η χαλάρωση αυτού του διαστήματος αφήνει για πολλούς -αν όχι τους περισσότερους- κατά μέρος τις σκοτούρες, τροφοδοτεί μια -λανθάνουσα έστω- αισιοδοξία και μετατοπίζει, όσο είναι δυνατόν, το άγχος για τις αρχές του Σεπτεμβρίου...

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που έρχονται ωστόσο από τις αρμόδιες πηγές, όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο σημερινό αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «δημοκρατία», συντηρούν και επαυξάνουν, δυστυχώς, τη μελαγχολική εικόνα. Τα μεγάλα λόγια περί οριστικής εξόδου από την κρίση δεν διαψεύδονται μόνο από την κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Οσο κι αν οι αρμόδιοι υπουργοί αρέσκονται, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα να διαφημίζουν το πόσο ευημερούν οι αριθμοί, τα πρόσωπα των ανθρώπων στη χώρα μας δεν είναι χαμογελαστά, όπως έσπευσε να διαγνώσει τις προάλλες ο ίδιος ο κ. πρωθυπουργός.

Πέραν τούτων, τα πλέον αρμόδια χείλη περιγράφουν με πολύ γκρίζα χρώματα το άμεσο μέλλον για τα οικονομικά μεγέθη της χώρας. Ο γολγοθάς των αξιολογήσεων θα συνεχιστεί, η απειλή νέων δημοσιονομικών μέτρων βρίσκεται επί θύραις, οι περικοπές δεν σταματούν, τα capital controls διανύουν πια τον τρίτο χρόνο στραγγαλίζοντας κυρίως την επιχειρηματική δραστηριότητα, η πρόσφατη έξοδος στις αγορές μετά τους πανηγυρισμούς δημιουργεί προβληματισμούς και -πάνω απ' όλα- η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 παραμένει μεγάλη.

Ολα αυτά -όπως και άλλα- οδηγούν όποιον δεν βλέπει τα πράγματα με παρωπίδες στο συμπέρασμα ότι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Το σπιράλ θανάτου πνίγει ακόμα -επτά χρόνια μετά την είσοδο στα καταστροφικά Μνημόνια- τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία.

Μπορεί για λόγους επικοινωνιακούς να καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα «στρώνουν», όπως για τους δικούς τους λόγους διατείνονται και οι δανειστές, το τούνελ όμως προβλέπεται ακόμη μακρύ και σκοτεινό. Και η ώρα που όλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αλήθεια πλησιάζει...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια