Όχι μόνο καρότο

Πρέπει να υπάρξει σκληρή τιμωρία των νταήδων που τρομοκρατούν το Μενίδι!


Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς
Το δεύτερο περιστατικό με την «τρελή» σφαίρα, που παραλίγο να χτυπήσει ένα ανυποψίαστο 14χρονο κορίτσι στο Μενίδι, επιβεβαιώνει ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο ιδιότυπο... βασίλειο των Ρομά.

Έχουν δίκιο οι κάτοικοι που ξεσηκώνονται, καθώς είναι αναγκασμένοι να συμβιώνουν με μια κλειστή κοινότητα, σχεδόν απροσπέλαστη, σημαντικό τμήμα της οποίας αναλώνεται σε κάθε μορφής παραβατική δραστηριότητα. Το βασικό μέλημα μιας ευνομούμενης Πολιτείας είναι να προστατεύει τους φιλήσυχους πολίτες από τις οχλήσεις των κάθε φύσεως τραμπούκων, που νομίζουν ότι ολόκληρη η γειτονιά είναι τσιφλίκι τους. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει σήμερα και με τους Ρομά, οι οποίοι θεωρούν ότι... ζουν μόνοι τους και μπορούν να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες συμπεριφοράς και εν τέλει τα δικά τους ήθη και έθιμα.

Οι παραδόσεις των περίκλειστων κοινωνιών με συγκεκριμένα εθνοτικά, θρησκευτικά ή άλλα χαρακτηριστικά είναι ασφαλώς σεβαστές και πρέπει να τηρούνται ελεύθερα, μόνο όμως στον βαθμό που δεν παρεμβαίνουν στη ζωή των διπλανών! Ειδικά όταν υπάρχουν συμπεριφορές που ξεφεύγουν από τα όρια του νόμου, το κράτος πρέπει να δρα άμεσα προστατεύοντας τους «μη παραβατικούς» και τιμωρώντας παραδειγματικά αυτούς που τους απειλούν καθημερινά.

Το αν η παραβατικότητα στην κοινωνία των Ρομά έχει «κοινωνική εξήγηση» ή επισύρει κάποια «ελαφρυντικά» είναι μια εντελώς άλλη υπόθεση. Και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς ας ετοιμαστεί να αντιμετωπίσει κρούσματα αυτοδικίας ή και ρεβανσισμού από πολίτες που δεν είχαν μέχρι σήμερα καμία εμπλοκή με τον νόμο, αλλά φοβούνται για τις οικογένειές τους.

Ασφαλώς και πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νεαρούς Έλληνες Τσιγγάνους, για να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της οικογενειακού τύπου εγκληματικότητας. Και με την ίδια έννοια η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την κοινωνική ένταξη και την προσαρμογή αυτών των πληθυσμιακών ομάδων, στον βαθμό βέβαια που και οι ίδιες θελήσουν να ανταποκριθούν.

Πάνω από όλα, όμως, προέχει η προστασία των κατοίκων του Μενιδίου, που δεν ανήκουν στην κοινότητα των Ρομά. Και για να γίνει πράξη αυτό, δεν αρκούν τα «καρότα» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, με κορυφαίο παράδειγμα υπερβολής την απευθείας εισαγωγή στα ΤΕΙ.
Πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξουν αποτελεσματική αστυνόμευση και σκληρή τιμωρία των ασύδοτων νταήδων που τρομοκρατούν την περιοχή. Στην Αθήνα δεν μπορούν να υπάρχουν γκέτο και άβατα, επειδή αυτό εξυπηρετεί την εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε αυτά λέγονται Εξάρχεια είτε λέγονται Μενίδι...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια