Πλαστικά φυτά που «ανθίζουν» - Νέο υλικό προγραμματίζεται για να αλλάζει σχήμα

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν πλαστικά φυτά που «ανθίζουν», χάρη στην ανάπτυξη ενός νέου υλικού που προγραμματίζεται εκ των προτέρων να αλλάξει σχήμα. Στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί υλικά που μεταβάλλουν το σχήμα τους, όμως μόνο υπό την επίδραση κάποιου εξωτερικού ερεθίσματος, όπως του φωτός ή της θερμότητας.

Το υλικό

Το νέο πολυμερές διαθέτει ενσωματωμένη την προγραμματισμένη ιδιότητα της αυτο-μεταμόρφωσης, με τον ίδιο τρόπο που ένας οργανισμός διαθέτει ένα εσωτερικό βιολογικό «ρολόι». Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σεργκέι Σέϊκο του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Εκτός από συνθετικά φυτά που πετάνε «λουλούδια», τέτοια υλικά θα μπορούσαν να βρουν διάφορες εφαρμογές, όπως για ιατρικά εμφτεύματα που αναπτύσσονται μέσα στο σώμα ή που μεταφέρουν φάρμακα στους ιστούς, στη βιομηχανία κ.α. Το υλικό -μια γέλη από πολυμερές με δυναμικούς χημικούς δεσμούς- μπορεί να προγραμματισθεί κατά βούληση να αλλάζει σχήματα με διαφορετικό ρυθμό (π.χ. σε 20 δευτερόλεπτα, σε πέντε λεπτά ή σε τρεις ώρες), καθώς και σε διαφορετικά σχήματα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια