Επαναστατική θεραπεία για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Χρησιμοποιήθηκε ήδη σε ένα ασθενή στη Βρετανία με επιτυχία


Επιστήμονες του νοσοκομείου Moorfields Eye στο Λονδίνο χρησιμοποίησαν με επιτυχία μια νέα επαναστατική θεραπεία σε ένα ασθενή που έπασχε από εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μια πάθηση της όρασης που προκαλεί τύφλωση. Η θεραπεία βασίζεται σε χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων.

Η πάθηση και η θεραπεία

Η ωχρά κηλίδα είναι μια μικρή περιοχή του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού. Όταν η ωχρά κηλίδα δεν λειτουργεί σωστά η κεντρική όραση είναι θολή και εμφανίζει περιοχές σκοτεινές ή παραμορφωμένες. Καθώς περνούν τα χρόνια δημιουργούνται βλάβες στην ωχρά κηλίδα με αποτέλεσμα πολλά άτομα τρίτης ηλικίας να αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα όρασης και ορισμένα από αυτά να καταλήγουν τελικά να την χάσουν. Το 50% των περιπτώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο που αφορά απώλεια όρασης οφείλονται στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Οι επιστήμονες του Moorfields Eye ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν επιτυχή επέμβαση σε ένα ασθενή που έπασχε από την υγρή μορφή της πάθησης που είναι και η πλέον σοβαρή. Οπως λένε ο ασθενής θεραπεύτηκε και ετοιμάζονται τώρα να δοκιμάσουν την νέα θεραπεία σε άλλους εννέα ασθενείς για να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα της.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια