Wi-Fi Sense: Ανοικτό Wi-Fi για τις επαφές σας σε Outlook, Skype, Facebook στα Windows10

Όσοι έχουν πολλούς φίλους στο Facebook, ανταλλάσσουν e-mail με πλήθος κόσμου και βλέπονται με τους πλέον απομακρυσμένους μέσω Skype είναι πιθανό να μειώσουν την κίνηση που προκαλούν στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αφού όλοι αυτοί οι φίλοι θα τους παρέχουν ανοικτή πρόσβαση στο Ίντερνετ όποτε βρίσκονται εντός εμβέλειας του ασύρματου δικτύου τους Wi-Fi, χωρίς καν να τους πουν το password.

Στα Windows 10, οι χρήστες θα παρέχουν ασύρματα αυτόματα πρόσβαση στο Ίντερνετ σε αυτούς με τους οποίους επικοινωνούν, όταν βρεθούν εντός εμβέλειας του ασφαλισμένου δικτύου Wi-Fi της έδρας τους.
Όσοι βρίσκονται στις επαφές του προγράμματος διαχείρισης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Microsoft, Outlook, στις επαφές του προγράμματος βιντεοεπικοινωνίας της Microsoft, Skype καθώς και οι Φίλοι στο Facebook αποκτούν αυτομάτως και από προεπιλογή του λειτουργικού συστήματος, το δικαίωμα πρόσβασης στο Ίντερνετ από το δίκτυο του χρήστη. Αυτό είναι το Wi-Fi Sense των Windows 10 -το οποίο είναι διαθέσιμο και στα Windows Phone 8.1.

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το Wi-Fi Sense είναι:

  • Το Wi-Fi Sense είναι ενεργοποιημένο στα Windows 10 (by default, προεπιλογή)
  • Οι επισκέπτες δεν μαθαίνουν το password του δικτύου Wi-Fi του φίλου/γνωστού που επισκέπτονται -το password του δικτύου βρίσκεται κρυπτογραφημένο στους διακομιστές της Microsoft και έτσι μεταφέρεται και ξεκλειδώνει το δίκτυο Wi-Fi επιλεκτικά
  • Οι επισκέπτες δεν μπορούν να μοιραστούν την πρόσβαση αυτή με τρίτους
  • Για να απενεργοποιηθεί το Wi-Fi Sense, ο χρήστης πρέπει να μεταβεί στο μενού της έναρξης και στις ρυθμίσεις, και συγκεκριμένα στις ρυθμίσεις δικτύου και στην συνέχεια σε αυτές που αφορούν στο Wi-Fi και να απενεργοποιήσει το Wi-Fi Sense για το Outlook, το Skype και το Facebook.
  • Για να αποτραπεί πλήρως η λειτουργία του Wi-Fi Sense θα πρέπει στο όνομα του router να προστεθεί το _optout (π.χ. SSID: MyHomeWiFi_optout)
  • Προαπαιτούμενο για το Wi-Fi Sense είναι η ενεργοποίηση της γνωστοποίησης για την θέση του χρήστη (Location Services).
  • Απαντήσεις στα πιο πιθανά ερωτήματα δημοσιεύονται στην διεύθυνση https://www.windowsphone.com/en-us/how-to/wp8/connectivity/wi-fi-sense-faq
Το βρετανικό The Register χαρακτηρίζει αμφιλεγόμενο το Wi-Fi Sense και το επονομαζόμενο crowdsourcing κωδικών Wi-Fi, εκτιμώντας ότι συνιστά απειλή για την ασφάλεια με το επιχείρημα ότι «όταν υπάρχει κάπου το κλειδί, ένας ικανός χάκερ θα το εντοπίσει και θα το κλέψει» καθώς και ότι «με το Wifi Sense γνωστοποιείτε στην Microsoft τον κωδικό Wi-Fi καθώς και τους φίλους σας από το Facebook».
Σε κάθε περίπτωση, το The Register επιμένει πως δικαίως τιτλοφορεί το άρθρο του «UH OH: Windows 10 will share your Wi-Fi key with your friends' friends - Tell a pal your password ... and their FB mates can log in too» και διατηρεί τον τίτλο αυτό παρά την αντίδραση της Microsoft. Κι αυτό καθώς, όπως επιχειρηματολογεί, εάν επισκεφτείτε το σπίτι ενός φίλου και σας εμπιστευτεί λέγοντάς σας το password -δεν μπείτε αυτόματα μέσω Wi-Fi Sense-, τότε αυτομάτως όλοι οι δικοί σας φίλοι μπορούν να μπουν στο δίκτυο του φίλου σας -επειδή εσείς έχετε Wi-Fi Sense και το σύστημα δεν γνωρίζει ότι αυτό το δίκτυο και αυτός ο κωδικός δεν είναι δικός σας αλλά του φίλου σας.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια