Μήπως το Facebook ωθεί σε επικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές;

Σε ριψοκίνδυνες διατροφικές επιλογές και στρέβλωση της εικόνας που έχουν οι γυναίκες για την εξωτερική τους εμφάνιση, ενδεχομένως να συντελεί η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Adolescent Health.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, μελέτησε τις απαντήσεις που έδωσαν 128 φοιτήτριες σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την συναισθηματικής τους σχέση με το Facebook (δηλαδή πόσο χρόνο περνούσαν χρησιμοποιώντας το και πόσους φίλους είχαν στη λίστα τους) και αν συνέκριναν το σώμα τους με αυτό φίλων τους, βλέποντας φωτογραφίες.

Οι γυναίκες που είχαν το ισχυρότερο δέσιμο με το Facebook ήταν πιθανότερο να κάνουν συγκρίσεις του σώματός τους με των φίλων τους και να υιοθετούν επικίνδυνα διατροφικά μοντέλα, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Ωστόσο, εκείνες που δεν χρησιμοποιούσαν το Facebook για να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλες γυναίκες, ήταν λιγότερο πιθανό να ανησυχούν για την εικόνα του σώματός τους ή να κάνουν επικίνδυνες δίαιτες.

«Πιστεύω ότι το Facebook είναι ένα φοβερό εργαλείο κοινωνικής υποστήριξης και σύνδεσης ατόμων, φίλων και οικογενειών. Και αν όντως λαμβάνει τέτοια υποστήριξη από το κοινωνικό δίκτυο, τότε ενδεχομένως να ανησυχείς λιγότερο για το σώμα σου. Αλλά, αν το χρησιμοποιείς ως μεζούρα για τις διαστάσεις του σώματός σου, τότε το Facebook μπορεί να γίνει το μέσο για την πρόσβαση σε επικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές» σχολιάζει η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής Στέφανι Ζέρβας σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια