Η κραυγή αγωνίας του νέου Προέδρου


Εδώ και αρκετά χρόνια, τουλάχιστον στη μνημονιακή φάση της θητείας του κ. Παπούλια, αναπτυσσόταν μια σειρά επιχειρημάτων από πολιτικούς, δημοσιογράφους και αυτόκλητους δημοσιολογούντες για τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Είναι δεμένα τα χέρια του Προέδρου, το Σύνταγμα δεν του επιτρέπει άμεση ανάπτυξη στον πολιτικό βίο του τόπου» κ.ά.

Κοντολογίς, όσοι βολεύονταν από την αφωνία του κ. Παπούλια για τη γενοκτονία που διαπραττόταν από τους γνωστούς κύκλους εις βάρος των Ελλήνων ερμήνευαν τις διατάξεις του καταστατικού χάρτη της χώρας μας με τρόπο που εξυπηρετούσε τους πιστωτές και τους ελληνόφωνους θαλαμηπόλους τους. Η δική τους μετάφραση του καθηκοντολογίου του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν να κόβει κορδέλες εγκαινίων, να παρίσταται σε δοξολογίες και παρελάσεις, να συμμετέχει σε ανιαρές εθιμοτυπίες και να λαμβάνει τα διαπιστευτήρια των ξένων διπλωματών.
Στα σημαντικά, στα ζέοντα, σ' εκείνα που κρίνουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, έπρεπε να σιωπά. Για την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας να μη μιλά· ούτε για τον παράνομο, αντισυνταγματικό και αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα των αξιώσεων των πιστωτών δεν έπρεπε να τοποθετείται ο πρώτος πολίτης της χώρας.
Ο νυν Πρόεδρος διαφέρει πολύ από τον προκάτοχό του. Εσπασε, επιτέλους, αυτό το απαράδεκτο μοντέλο συμπεριφοράς. Η «δημοκρατία» έγραψε ότι ο κ. Παυλόπουλος «αλλάζει στρατηγική και ακολουθεί έναν δικό του, πιο παρεμβατικό δρόμο. Αυτό έγινε ξεκάθαρο με μια σειρά πρωτοβουλιών που ήδη ανέπτυξε, όμως το αποκορύφωμα ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε στο "Spiegel", όπου αναφέρεται σε καυτά θέματα πρώτης γραμμής υπερασπίζοντας τη χώρα. Κυρίως καταγγέλλει τις πολιτικές λιτότητας και τα ανάλγητα μνημονιακά μέτρα, που σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρει, παραβίασαν το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική υπόθεση να διατυπώνονται ανοιχτά όσα εξηγεί στη συνέντευξή του ο διαπρεπής νομικός και καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, που διαδέχτηκε τον Κάρολο Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Υπάρχουν ακόμα Ελληνες πολιτικοί. Δεν ξεμείναμε μόνο με τις μαραμένες γλάστρες της τρόικας.

Εφημερίδα Δημοκρατία

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια