Το Grexit επανέρχεται με δραματικό τρόπο - Οι ξένοι μας «σταυρώνουν» ξανά


Κατά ριπάς δημοσιεύματα και δηλώσεις αξιωματούχων κατά της Ελλάδας, επαναφέρουν τα βαριά σύννεφα για την ελληνική οικονομία. Η χώρα βρίσκεται σε νέο κλοιό πιέσεων από τις αγορές και τους εταίρους οι οποίοι εκφράζουν φόβους για την πολιτική αβεβαιότητα και επαναφέρουν έπειτα από δύο χρόνια το ενδεχόμενο Grexit.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται η προεκλογική περίοδος δεν είναι καθόλου καλές και το κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ενισχύεται και από τις πιέσεις αυτές.
Κύριος φόβος των ξένων είναι η επόμενη ημέρα, πώς δηλαδή θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της, είτε στην κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ.
Σε άρθρο του στους New York Times, ο Νέηλ Ίρβιν παρατηρεί ότι το ενδεχόμενο του «Grexit» έχει επιστρέψει, σημειώνοντας ότι «οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για νίκη ενός ακραίου κόμματος, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι σκεπτικό έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο άρθρο γίνονται αναφορές και συγκρίσεις με την κρίση του 2010 - 2012, διατυπώνοντας την άποψη ότι «αυτό που απουσιάζει από τη σημερινή κρίση είναι η ακραία αντίδραση των αγορών, που τότε μεταμορφωνόταν σύμφωνα με τις εξελίξεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών», προσθέτοντας ότι «μια απόφαση για αθέτηση των συμφωνιών με τους διεθνείς πιστωτές ή ακόμη και για την εγκατάλειψη του ευρώ, θα είχε σοβαρές συνέπειες και για την ελληνική οικονομία και τη θέση της χώρας στον κόσμο».
Στην ανάλυση της εφημερίδας υπογραμμίζεται ότι «αν η Ελλάδα κήρυττε στάση πληρωμών και εγκατέλειπε το ευρώ την περίοδο 2010 - 2012, το ίδιο θα γινόταν και σε άλλες χώρες που είχαν οικονομικά προβλήματα» αλλά «σήμερα, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν φαίνεται να ενισχύουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα πέραν της Ελλάδας».
Το Associated Press αναφέρει ότι «ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch έχει προειδοποιήσει ότι η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα μπορούσε να βλάψει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, μετά τις γενικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου».
Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου να απορρίψει τον υποψήφιο του Αντώνη Σαμαρά, για την Προεδρία της χώρας, «επαναφέρει την αναταραχή» στην Ευρώπη.
Για «μεγάλο βήμα προς τα πίσω», κάνει λόγο στην τελευταία της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, με αφορμή την προοπτική να αναδειχθεί νικητής στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει στον τίτλο της: «Η χώρα κινείται και πάλι προς τον γκρεμό».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τερματισμό της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, ως πρωθυπουργός όμως ο Τσίπρας δεν θα έχει περίοδο χάρητος. Το κράτος έχει χρήματα μέχρι τον Μάρτιο. Πολλοί θεωρούν ότι ο Τσίπρας θα εκλογικευτεί, όταν έρθει στην εξουσία. Είναι όμως αμφίβολο αν θα τον ακολουθήσει το κόμμα του», δημοσιεύει η εφημερίδα, επικαλούμενη ταυτόχρονα επιστροφή της αβεβαιότητας των επενδυτών και κίνδυνο απόσυρσης των χρημάτων τους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων.
Η γερμανική Die Welt έχει τίτλο: «Το Grexit γίνεται πιθανότητα». Στο άρθρο τονίζεται ότι «Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι ο Τσίπρας θα πάρει πίσω όλα όσα έκαναν οι προκάτοχοί του. Υπάρχει απλώς κίνδυνος διακοπής των μεταρρυθμίσεων. Στην Ευρώπη θα πρέπει να πάψει το Grexit να αποτελεί ταμπού και η Ελλάδα θα πρέπει να κρατηθεί στη ζωή μόνο αν εκπληρώνει τις αναγκαίες προϋποθέσεις».
Tην ίδια ώρα, ο Economist εκτιμά πως η κρίση του ευρώ εισέρχεται σε μια νέα, άκρως επικίνδυνη φάση, και για άλλη μια φορά η Eλλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο.
Όπως σημειώνει, ένα πρόγραμμα, όπως αυτό που υποστηρίζει η ο ΣYPIZA, φαίνεται να καθιστά δύσκολη την παραμονή της Eλλάδας στο ευρώ. Oι πρόωρες εκλογές είναι πιθανόν να δημιουργήσουν μια πολιτική κρίση στην Eλλάδα, ενώ είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η ελληνική κρίση δεν θα απελευθερώσει νέα αναστάτωση και αλλού στην Eυρωζώνη.
Eκτιμά δε πως η ιδέα ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν ένα Grexit ήταν περισσότερο αληθινή το 2011 και το 2012 από ό,τι είναι τώρα, καθώς η ζώνη του ευρώ έχει δημιουργήσει άμυνες που είναι πιο εύκολο να διαχειριστεί ένα Grexit. Kάτι όμως που -όπως υπογραμμίζει- παραμένει επικίνδυνο και απρόβλεπτο.
Αξιωματούχοι
«H Eλλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όχι μόνο επειδή το επιβάλει η τρόικα, αλλά επειδή είναι καλό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε χθες ο Iσπανός υπουργός Oικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. Eσπευσε μάλιστα να υπενθυμίσει πως η Eλλάδα έλαβε, μέσω των προγραμμάτων στήριξης, 210 δισ. ευρώ από την Eυρωζώνη, εκ των οποίων τα 26 δισ. ευρώ από την Iσπανία, η οποία αντιμετώπιζε επίσης οικονομική κρίση και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από την E.E. «Eίναι μια απόδειξη αλληλεγγύης. Xάρη σε αυτή τη χρηματοδότηση, την οποία η Eλλάδα δεν μπορούσε να λάβει από τις αγορές, μπόρεσε να διατηρήσει (σε λειτουργία) όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της», υπογράμμισε ο Iσπανός υπουργός, προσθέτοντας πως η Eλλάδα μπόρεσε «να πληρώσει τους γιατρούς, τους αστυνομικούς, τους συνταξιούχους χάρη σε αυτή την αλληλεγγύη». Eπομένως, εκτίμησε, «είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός όταν ψηφίσει στις 25 Iανουαρίου θα το κάνει».
Η προειδοποίηση αυτή ήρθε μία ημέρα μετά το ξεκάθαρο τελεσίγραφο του Β. Σόιμπλε ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις από όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει αλλά και τη δήλωση που έκανε ο Γάλλος κοινοτικός επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε την Ελπίδα να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη σημειώνοντας ότι "όποιο κόμμα και αν κερδίσει οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν από την Ελλάδα θα πρέπει να τηρηθούν". Είναι ίσως η πρώτη ξεκάθαρη στάση Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος βάζει στη συζήτηση με έμμεσο τρόπο και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν ασκεί "πιέσεις" ενόψει των εκλογών αλλά ότι επιθυμεί όπως και η Κομισιόν, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια