Οι 27 μέρες της φωτιάς


Ο κύβος ερρίφθη (όπως έγραφε από χθες η «δημοκρατία») και οι πολίτες στις 25 Ιανουαρίου του 2015 θα κληθούν στις κάλπες για να αποφασίσουν ποια κυβέρνηση θέλουν. Οπως αναμενόταν και η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέβη άκαρπη. Και όχι μόνον αυτό.
Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προσθέσει ούτε ένα παραπάνω «ναι» (σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία) και έτσι παρέμεινε στους 168 βουλευτές που στήριξαν τον Σταύρο Δήμα. Το αποτέλεσμα ήταν (σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα) η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές-εξπρές. Με δεδομένη την πόλωση και το νοσηρό κλίμα καταγγελιών που προηγήθηκε, το μόνο βέβαιο είναι ότι έως την 25η Ιανουαρίου η χώρα θα ζήσει 26 «ημέρες της... φωτιάς»!

Σήμερα, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στις 12 το μεσημέρι, στην οποία θα ανακοινώσει την αδυναμία εκλογής Προέδρου, θα ξεκινήσει και επισήμως η προεκλογική περίοδος.
Οπως όλα δείχνουν οι εκλογές θα γίνουν σε ένα οξύ κλίμα πόλωσης κυρίως μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με τους δανειστές και τους εκπροσώπους τους να συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, δημιουργώντας επιπλέον κλυδωνισμούς στην οικονομία. Ο πολιτικός χρόνος των 26 ημερών είναι μακρύς και πολλά μπορεί να συμβούν, όμως τα δύσκολα θα ξεκινήσουν την επομένη των εκλογών, καθώς το διάστημα που θα υπολείπεται έως το τέλος της δίμηνης παράτασης του Μνημονίου που έχει πάρει η χώρα θα είναι περίπου 30 ημέρες. Δεν είναι τυχαίο ότι το Βερολίνο, μέσω Σόιμπλε, επιχείρησε να στείλει μήνυμα ότι οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεσμεύουν και την επόμενη. Αλλά και το ΔΝΤ υποστήριξε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση που θα εκλεγεί!

Χθες πάντως στη Βουλή όλοι είχαν το μυαλό τους στις εκλογές, αφού γνώριζαν ότι μόνο με ένα «θαύμα» θα μπορούσαν να βρεθούν οι 12 βουλευτές που έλειπαν. Το αποτέλεσμα κρίθηκε στα πρώτα λεπτά της ανάγνωσης του ονομαστικού καταλόγου, καθώς δεν μετακινήθηκε κανένας επιπλέον βουλευτής από τους 12 ανεξάρτητους, τους 12 των ΑΝ.ΕΛ. και τους εννέα της ΔΗΜ.ΑΡ.

Ανεξάρτητοι βουλευτές όπως οι Μίμης Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς, Βύρων Πολύδωρας, Νίκη Φούντα, Πέτρος Τατσόπουλος και Βασίλης Καπερνάρος, στη μεταστροφή των οποίων ήλπιζε το Μέγαρο Μαξίμου, παρέμειναν στο «παρών». Από την άλλη, οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Κασαπίδης, Παναγιώτης Μελάς, Βασίλης Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Σπύρος, Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Νταβρής ήταν οι μόνοι, εκτός κυβερνητικού στρατοπέδου, που στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Δήμα.

Η διαδικασία (από εδώ και πέρα) για Πρόεδρο!

Στις 5 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί η νέα Βουλή, που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, για να συγκροτηθεί σε Σώμα. Αυτό θα αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα που θα θυροκολληθεί σήμερα (μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια) στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.

Την ίδια ημέρα θα εκλεγεί και το νέο προεδρείο της Βουλής, ώστε την επομένη να διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία (σ.σ.: τέταρτη ουσιαστικά, συνυπολογίζοντας τις τρεις άκαρπες που έχουν γίνει) για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου θα απαιτείται (πάλι) πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε έπειτα από πέντε ημέρες η Ολομέλεια θα συνεδριάσει ξανά για νέα ψηφοφορία, στην οποία πλέον θα απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν και σε αυτήν την περίπτωση διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής, τότε πραγματοποιείται ο «τελικός των τελικών», όπου προκρίνονται οι δύο επικρατέστεροι της προηγούμενης ψηφοφορίας. Οποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πάντως, το Σύνταγμα δεν αναφέρει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Πιθανότατα σε αυτήν την περίπτωση προκρίνεται ο μοναδικός υποψήφιος, ο οποίος μπορεί να εκλεγεί ακόμα και με ελάχιστες ψήφους.

Ο νέος Πρόεδρος θα είναι εκείνος που θα κληθεί να αρχίσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση. Οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει ακόμα και μετά τις 15 Φεβρουαρίου!

Nίκος Ελευθερόγλου
Εφημερίδα Δημοκρατία

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια