Σούπερ αρουραίοι καταλαμβάνουν τον πλανήτη

Είναι τεράστιοι, ανθεκτικοί στα δηλητήρια και αναπαράγονται με τρελούς ρυθμούς

Λαΐνας Θοδωρής 
Βρετανοί ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια άγνωστη μέχρι σήμερα αλλά ταχέως εξελισσόμενη απειλή για τον άνθρωπο, τις καλλιέργειες και τα τοπικά οικοσυστήματα του πλανήτη.
Όπως υποστηρίζουν γεννιούνται με τρελούς ρυθμούς μεγάλου μεγέθους αρουραίοι οι οποίοι έχουν μεταλλαχθεί έτσι ώστε να είναι ανθεκτικοί στα δηλητήρια που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος εναντίον τους.

Άμεσος κίνδυνος
Ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάντερσφιλντ έκαναν έρευνες σε 17 κομητείες της Βρετανίας και ανακάλυψαν ότι έχει αυξηθεί πολύ ο πληθυσμός μιας νέας γενιάς αρουραίων. Είναι αρουραίοι το μήκος των οποίων ξεπερνάει το μισό μέτρο και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στα συμβατικά δηλητήρια που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος εναντίον τους. Τα δηλητήρια εναντίον των αρουραίων έχουν παραμείνει τα ίδια από την δεκαετία του 1950. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές επέτρεψε στους αρουραίους να αναπτύξουν μια γονιδιακή μετάλλαξη που τους προστατεύει από αυτά τα δηλητήρια.
Επιπλέον αυτή η νέα σούπερ γενιά  αρουραίων αναπαράγεται σύμφωνα με τους ερευνητές με πραγματικά φρενήρη ρυθμό. Όπως εκτιμούν το 2015 ο αριθμός των σούπερ αρουραίων στη Βρετανία θα είναι διπλάσιος από εκείνον των κατοίκων της!  Οι ειδικοί κάνουν έκκληση στις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές για να εγκρίνουν τη χρήση νέων ισχυρών δηλητηρίων που να εξοντώνουν τους σούπερ αρουραίους πριν το πρόβλημα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Δημοσιεύτηκε στο "ΤΟ ΒΗΜΑ science" τη Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια