Αυτό είναι το γήπεδο που μπορεί να δώσει αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ

Όταν στις 20 Μαϊου ανεβάσαμε άρθρο με τον τίτλο Πόσες ψήφους πρέπει να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές; δεχτήκαμε πολλές επιθέσεις από υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ. Λέγαμε λοιπόν τότε, ότι το κρίσιμο μέγεθος για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν το ποσοστό με το οποίο θα ξέφευγε από τη ΝΔ, αλλά ο απόλυτος αριθμός του 1.655.022 ψήφων που είχε λάβει τον Ιούνιο 2012, τον οποίο και θα έπρεπε να ξεπεράσει. Εξηγούσαμε δε επακριβώς γιατί έχει σημασία αυτός ο αριθμός.

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν ξεπέρασε αυτόν το αριθμό, παρά την τεράστια κρίση και τις αντισυνταγματικές ενέργειες της κυβέρνησης που επακολούθησαν, μετά τον Ιούνιο του 2012, αλλά έχασε μάλιστα και 138.323 ψήφους!!! Ακριβώς αυτή η αστοχία του ΣΥΡΙΖΑ «νομιμοποίησε» την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι στην ουσία απορρίφθηκε από το λαό η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως παραμένουμε στην λαϊκή ετυμηγορία του Ιουνίου του 2012. Σε διαφορετική περίπτωση όλα σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Μπορεί τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παριστάνουν δημόσια ότι δεν δίνουν σημασία σε αυτή την απώλεια μέρους της λαϊκής βάσης, αλλά εσωτερικά τα ίδια γνωρίζουν την αλήθεια.

Επαναλαμβάνουμε πως, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τον Ιούνιο του 2012 τον πιο πάνω αριθμό των ψήφων, με πολιτικό λόγο καθαρά αριστερό και μάλιστα στα όρια της εξόδου από το ευρώ.
Αφού λοιπόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσαν ότι στην ουσία σάρωσαν εντελώς τα αριστερά τους (παραλίγο και το ΚΚΕ να βγει εκτός Βουλής), στη συνέχεια αποφάσισαν να αλλάξουν τον πολιτικό λόγο τους και να στραφούν προς τα αστικά συντηρητικά στρώματα, προκειμένου να αποκτήσουν την αναγκαία αύξηση των ψήφων ώστε να ανέλθουν στην εξουσία.
Το αποτέλεσμα όμως αυτής της πολιτικής στροφής δεν ήταν το αναμενόμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν κέρδισε τα συντηρητικά αστικά στρώματα, τα οποία προτίμησαν την original εκδοχή της ΝΔ, της Ελιάς και του Ποταμιού, αλλά έχασε και μέρος της αριστερής εκλογικής του βάσης.

Τώρα, πληροφορίες από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν λόγο για πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος, να κάνει μεγαλύτερη στροφή προς τα δεξιά και να προσεγγίσει κόμματα και ψηφοφόρους που κινούνται στα δεξιά του. Εμείς εκτιμούμε πως αυτή η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ακόμα χειρότερη. Δεν πρόκειται να αποδώσει τίποτα, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε νέα απώλεια της αριστερής του βάσης.

Κατά τη γνώμη μας, υπάρχει μια μεγάλη δυνατότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφενός να ενισχύσει και πάλι την αριστερή του βάση, αφετέρου να κερδίσει νέα. Τα κόμματα που δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν το 3% συγκεντρώνουν 17,14%. Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε 978.112 ψήφους. Αν οι ψήφοι αυτοί προστεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανέλθει (σύμφωνα με τα δεδομένα των ευρωεκλογών) στο 43,72%. Δηλαδή, ποσοστό που σημαίνει άνετη αυτοδυναμία, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Όλα αυτά τα μικρά κόμματα (πλην ίσως του ακροδεξιού ΛΑΟΣ) που μόνιμα δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 3%, επιθυμούν διακαώς την κατάργηση αυτού του φασιστικού και πολιτικά ρατσιστικού απαγορευτικού ορίου.
Τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Θα πρέπει να καλέσει όλα αυτά τα κόμματα να μην κατέβουν στις εκλογές και να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, με την δεσμευτική υπόσχεση, ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα είναι η καθιέρωση απλής και ανόθευτης αναλογικής με ταυτόχρονη κατάργηση του 3%. Μάλιστα δε, να παρουσιάσει από πριν και συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το οποίο θα ψηφιστεί όπως έχει μετά τις εκλογές.

Όλα τα μικρότερα κόμματα, προφανώς θα στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ, αφού έτσι θα ανοίξει για πάντα το πολιτικό σύστημα ώστε να μπορέσουν και τα ίδια στις επόμενες εκλογές, να επανέλθουν και να καταλάβουν σίγουρα έδρες στο Κοινοβούλιο. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να ανοίξει το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα, αλλά σκοπεύει να γίνει ο ίδιος καθεστώς (δηλαδή βεζύρης στη θέση του βεζύρη), τότε ας ακολουθήσει αυτό που σχεδιάζει και θα δούμε τι θα επιτύχει. Ο λαός πάντως δεν είναι τόσο αφελής όσο ίσως νομίζουν οι πολιτικοί.

Εκεί ακριβώς, θα πρέπει να μεταθέσει την πολιτική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ (στους θεσμούς) και να πάρει τις πρωτοβουλίες στα χέρια του, αναγκάζοντας ταυτόχρονα και την κυβέρνηση να παραιτηθεί μια ώρα γρηγορότερα. Μόνο έτσι θα κερδίσει τις εκλογές. Αν αντίθετα επιδιώξει να παίξει μόνο σε οικονομικό επίπεδο και να καταστήσει την αναιμική εναλλακτική οικονομική του πρόταση πιο δεξιόστροφη (για να ικανοποιήσει το δεξιό του ακροατήριο), τότε μάλλον θα ηττηθεί. Ο λαός προτιμά πάντα την original εκδοχή.

Θα πρέπει λοιπόν να αντιληφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι συνθήκες άλλαξαν. Η κοινωνία θέλει αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Θέλει περισσότερη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Αυτό είναι ένα γήπεδο που μπορεί να παίξει άνετα ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπαρασύροντας ολόκληρο το παλιό πολιτικό σύστημα.
Το θέλει όμως;

Πέτρος Χασάπης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια