GCHQ, η Βρετανική «NSA» αποθήκευε εκατομμύρια φωτογραφίες χρηστών της Yahoo!

Εκατομμύρια φωτογραφίες των χρηστών της Yahoo!,  αποθήκευε με τη βοήθεια της αμερικανικής NSA, η βρετανική κυβερνητική υπηρεσία GCHQ, αποκαλύπτουν μυστικά έγγραφα.

Οπως προκύπτει από την εξέταση αρχείων της GCHQ από το 2008 έως το 2010, ένα πρόγραμμα επιτήρησης με κωδική ονομασία «Optic Nerve» (οπτικό νεύρο) αποθήκευε φωτογραφίες χρηστών της Yahoo!.

Μέσα σε μόλις 6 μήνες το 2008, αποθηκεύτηκαν φωτογραφίες  πάνω από 1,8 εκατομμυρίων χρηστών, από τις οποίες περίπου το 3-11% ήταν σεξουαλικού περιεχομένου.
Η Yahoo! υποστηρίζει ότι δεν είχε καμία γνώση των γεγονότων και ότι η GCHQ «παραβίασε το προσωπικό υλικό των χρηστών τους σε ασύγκριτο επίπεδο».
Το πρόγραμμα «Οπτικό Νεύρο» ξεκίνησε το 2008 και συνέχιζε τη λειτουργία του μέχρι και το 2012, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της βρετανικής υπηρεσίας. Συνέλεγε εικόνες χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το προφίλ των χρηστών, και «έσωζε» μία φωτογραφία κάθε πέντε λεπτά, ώστε να μην υπερφορτώνονται οι διακομιστές και να παρακάμπτεται η νομοθεσία περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το πρόγραμμα αποτελούσε ουσιαστικά ένα πείραμα αυτόματης αναγνώρισης προσώπου. Διάλεγε χρήστες σύμφωνα με τα ονόματα που χρησιμοποιούσαν στους λογαριασμούς τους και έκανε αυτόματη σύγκριση του προσώπου με αστυνομικά αρχεία. Αποτέλεσμα ήταν πολλοί αθώοι χρήστες με ονόματα παρόμοια με αυτά των υπόπτων τα οποία αναζητούσε η υπηρεσία να υποβληθούν σε αυτήν την παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής.
Η εταιρεία Yahoo! εξέφρασε την οργή της τονίζοντας ότι αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες, τότε πρόκειται για «ένα άνευ προηγουμένου επεισόδιο παραβίασης της προσωπικής ζωής των χρηστών μας, γεγονός απολύτως απαράδεκτο».
«Δεν ήμασταν ενήμεροι και δεν θα ανεχτούμε» αυτήν τη δραστηριότητα, πρόσθεσε μια εκπρόσωπος του ιστότοπου. «Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την ασφάλεια (των χρηστών) και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να αυξήσουμε την κρυπτογράφηση όλων των υπηρεσιών μας», διαβεβαίωσε.

Δημοσιεύτηκε στην "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια