«Αερομεταφερόμενος» ιός υπολογιστή εξαπλώνεται σαν το κοινό κρυολόγημα

Ο ιός ήταν σε θέση να αποφύγει τον εντοπισμό, καθώς τα σημερινά συστήματα εντοπισμού αναζητούν ιούς που είναι παρόντες στο Ίντερνετ ή σε υπολογιστές – ωστόσο ο «Χαμαιλέων» εντοπίζεται στο δίκτυο WiFi.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ επέδειξαν για πρώτη φορά ότι δίκτυα WiFi μπορούν να μολυνθούν με ένα ιό ο οποίος μπορεί να κινηθεί/ εξαπλωθεί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές το ίδιο «αποτελεσματικά» με το κοινό κρυολόγημα.

Ειδικότερα, η ομάδα σχεδίασε και εξομοίωσε μία επίθεση ιού, γνωστού ως «Χαμαιλέων», και διαπίστωσε ότι όχι μόνο μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά ήταν παράλληλα σε θέση να αποφεύγει τον εντοπισμό και να εντοπίζει σημεία στα οποία η πρόσβαση στο δίκτυο WiFi ήταν λιγότερο προστατευμένη από συστήματα κρυπτογράφησης και κωδικούς.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του School of Electrical Engineering, Electronics and Computer Science του πανεπιστημίου, ο «Χαμαιλέων» συμπεριφερόταν όπως ένας αερομεταφερόμενος ιός, «ταξιδεύοντας» στο δίκτυο WiFi μέσω σημείων πρόσβασης (Access Points- ΑΡ) που συνδέουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε δίκτυα WiFi. Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουν περισσότερα ΑΡ που βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο, κάτι που σήμαινε ότι ο ιός μεταδιδόταν πιο γρήγορα.
«Όταν ο “Χαμαιλέων” πραγματοποιούσε επίθεση σε ένα ΑΡ δεν επηρέαζε τη λειτουργία του, αλλά ήταν σε θέση να συλλέξει και να αναφέρει τα στοιχεία όλων των άλλων χρηστών του WiFi που είχαν συνδεθεί σε αυτό. Στη συνέχεια, αναζητούσε άλλα WiFi APs στα οποία μπορούσε να συνδεθεί και να τα μολύνει» ανέφερε ο Άλαν  Μάρσαλ, καθηγητής Ασφάλειας Δικτύων του πανεπιστημίου.
Ο ιός ήταν σε θέση να αποφύγει τον εντοπισμό, καθώς τα σημερινά συστήματα εντοπισμού αναζητούν ιούς που είναι παρόντες στο Ίντερνετ ή σε υπολογιστές – ωστόσο ο «Χαμαιλέων» εντοπίζεται στο δίκτυο WiFi. Αν και πολλά ΑΡs ήταν επαρκώς προστατευμένα, ο ιός απλά συνέχιζε τη «διαδρομή» του, για να βρει αυτά που δεν ήταν, όπως «ανοικτά» σημεία πρόσβασης σε καφετέριες, αεροδρόμια κ.α.
«Οι συνδέσεις WiFi στοχεύονται όλο και περισσότερο από χάκερ, εξαιτίας καταγεγραμμένων προβλημάτων ασφαλείας, τα οποία καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό και την προστασία απέναντι σε έναν ιό. Ωστόσο, πιστευόταν ότι δεν ήταν δυνατή η ανάπτυξη ενός ιού που θα μπορούσε να επιτεθεί σε δίκτυα WiFi. Πλέον είμαστε ικανοί να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα από αυτή τη μελέτη για να αναπτύξουμε μία νέα τεχνική που θα προειδοποιεί πότε επίκειται επίθεση» πρόσθεσε ο Μάρσαλ.

Δημοσιεύτηκε στη "naftemporiki.gr" την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια