Περισσότερο ύπνο χρειάζονται οι γυναίκες

Το multitasking που κάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, απαιτεί περισσότερη εγκεφαλική ξεκούραση τη νύχτα


Ειρήνη Βενιού
Για όσους αναρωτιούνται ποιο από τα δύο φύλα χρειάζεται περισσότερο ύπνο, η απάντηση είναι οι… γυναίκες! Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Ντιουκ, στη Βόρεια Καρολίνα,
η ικανότητα των γυναικών να φέρνουν εις πέρας πολλαπλές δραστηριότητες παράλληλα – το λεγόμενο multitasking – κουράζει περισσότερο τον εγκέφαλό τους, με αποτέλεσμα εκείνος να χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση για να ξαναγεμίσει τις «μπαταρίες» του.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δεν κοιμούνταν επαρκώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, έτειναν να πάσχουν από κατάθλιψη ή να είναι υπερβολικά νευρικές. Από την πλευρά τους, οι άνδρες που δεν κοιμούνταν επαρκώς δεν εμφάνιζαν παρόμοια προβλήματα.
Ο ύπνος τονώνει τον εγκέφαλο
Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την έλλειψη ύπνου με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και ψυχικών νόσων ή ακόμα και με φλεγμονές.
Οι αμερικανοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα, εφαρμόζοντας μια «κούρα» ξεκούρασης με υπνάκους μέσα στην ημέρα.
«Ο ύπνος ουσιαστικά βοηθά στην επιδιόρθωση και αποκατάσταση του εγκεφάλου» σχολιάζει από την πλευρά του ο καθηγητής Τζιμ Χορν, διευθυντής του Κέντρου Ερευνας για τον Ύπνο του Πανεπιστημίου Λοουμπόροου, στη Βρετανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου, ο φλοιός του εγκεφάλου – που σχετίζεται με τη διαδικασία της σκέψης, τη μνήμη, τη γλώσσα κτλ. – “αποσυνδέεται” από τις αισθήσεις και μπαίνει σε mode αποκατάστασης. Όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κανείς τον εγκέφαλό του κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερο χρόνο αποκατάστασης, δηλαδή ύπνο, χρειάζεται εκείνος τη νύχτα. Οι γυναίκες τείνουν να επιδίδονται σε multitasking και για αυτόν τον λόγο φαίνεται ότι χρειάζονται περισσότερο ύπνο. Ωστόσο και ένας άνδρας με μια δουλειά η οποία απαιτεί αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα, ενδεχομένως να έχει την ίδια ανάγκη για περισσότερη ξεκούραση» εξηγεί ο ειδικός.

Πηγή: tovima.gr/science  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια