Dream Chaser: Δοκιμαστική πτήση για το «διαστημικό ταξί»

Το Dream Chaser μεταφέρθηκε σε ύψος 3.810 μέτρων από ελικόπτερο και εκεί απελευθερώθηκε (μη επανδρωμένο), προκειμένου να κατευθυνθεί μόνο του προς τον αεροδιάδρομο.

Το πρωτότυπο ιδιωτικό διαστημοπλάνο της Sierra Nevada Corp. , Dream Chaser, πραγματοποίησε με επιτυχία την παρθενική δοκιμαστική του πτήση στην Καλιφόρνια, αλλά έπαθε ζημιές κατά την προσγείωσή του, γιατί ένας εκ των τροχών του συστήματος προσγείωσης δεν κατέβηκε.

Τo Dream Chaser είναι ένα από τα τρία «διαστημικά ταξί» τα οποία βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε συνεργασία με τη NASA, για την αποστολή αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων το 2011.
Οι ανταγωνιστές, Space Exploration Technologies (Space X) και Boeing, εργάζονται πάνω σε επταθέσιες κάψουλες οι οποίες επιστρέφουν στη Γη με αλεξίπτωτα, ωστόσο το Dream Chaser θυμίζει περισσότερο ένα «μίνι» διαστημικό λεωφορείο, σε μεγάλο βαθμό λόγω των φτερών του, που του επιτρέπουν να προσγειώνεται σε αεροδιάδρομο.
Η εν λόγω δοκιμή, στην αεροπορική βάση Έντουαρντς στην έρημο Μοχάβε στην Καλιφόρνια το Σάββατο αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την εταιρεία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Sierra Nevada, Μαρκ Σιράντζελο.
Το Dream Chaser μεταφέρθηκε σε ύψος 3.810 μέτρων από ελικόπτερο και εκεί απελευθερώθηκε (μη επανδρωμένο), προκειμένου να κατευθυνθεί μόνο του προς τον αεροδιάδρομο.
«Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να διαπιστώσουμε εάν αυτό το σχήμα, αυτό το είδος σκάφους μπορεί να πετάξει; Είναι πτητικά ικανό;» είπε ο Σιράντζελο.
Μετά την απελευθέρωσή του, το αυτόνομα ελεγχόμενο Dream Chaser ήρθε από μόνο του στη σωστή θέση, ακολούθησε τη σωστή πορεία και προσγειώθηκε. Ωστόσο, ένας από τους τρεις τροχούς του συστήματος προσγείωσης δεν κατέβηκε, με αποτέλεσμα το σκάφος να βγει από τον διάδρομο και να καταλήξει στην άμμο. Επί της παρούσης είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί τι έκτασης είναι οι ζημιές, ωστόσο, σύμφωνα με τον Σιράντζελο, δεν υπήρξαν ζημιές στην καμπίνα πληρώματος και στους υπολογιστές.

naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια